Landgoed de Weele

Op dit landgoed begrazen we circa 7 hectare. Een deel is bloemrijk hooiland dat we vanaf 1 augustus mogen begrazen, een ander deel kunnen we vanaf april terecht. Hier lopen ook onze ezels mee, ter bescherming voor de aanwezigheid van een mogelijke rondzwervende wolf.

Enschede was in vroegere tijden een echte textielstad. Bekende textielfamilies waren o.a. de families van Heek, Menco, Jannink, Ter Kuile, Blijdenstein en Scholten. Zelf woonden deze families op omvangrijke landgoederen in het buitengebied van Enschede. De textielbaronnen zoals ze in de volksmond genoemd werden waren vaste klant van de landschapsarchitect Dirk Wattez (1833-1906) (en later ook zijn zoons Pieter en Constant). Wattez ontwierp de meeste landgoederen. Vóór 1880 was er in Twente nauwelijks bos meer. De fabrikanten zijn begonnen met de bosaanplant. Blijdenstein op de Welle al in 1835. Blijdenstein richtte ook de Heidemij op. Voor de 'normale' bevolking werden in opdracht van de textielbaronnen ook de 2 grote parken (Volkspark en het van Heekspark) ontworpen. Enschede dankt aan dit feit zijn prachtige bosrijke omgeving.

In Boekelo vinden we het landgoed Ter Weele, ontwikkelt vanaf 1906 tot 1916 in opdracht van wederom een telg uit het geslacht van de textielbaronnen. De opdrachtgever was W.H.van Heek-Jannink eigenaar van een textielfabriek met eigen Blekerij in Boekelo. Later werd dit een textielveredelingsbedrijf. De landschapsarchitect was wederom Wattez, in dit geval zoon Pieter. Het rondje over dit landgoed is bijzonder fraai mede door de fraaie heggen en de oude bomen.

Het landgoed bestaat uit bos, weide en oude erven. Een boeiend gebied met maar liefst zes waterstomen waaronder de Usselerstroom, Broekheurnerbeek en Hagmolenbeek. In het Weelebos komen Rutbeek en Slagerbeek tezamen.

Je komt er naast veenbes, bosbes en struikheide ook de Douglasspar,  Moerascipres en de Larix tegen. Rond de erven staan nog meidoornhagen en oude haagbeuken.